Logo Logo
Jak vybrat správnou podprsenku
  • 05.11.2021
  • podprsenka, sportovní podprsenka,

80 % žen nosí špatnou velikost podprsenky, přičemž důvodů je spousta. Jedním z hlavních důvodů je, že mnoho žen si kupuje velikost 75B, která je prezentována jako taková univerzální velikost. Následuje upravování spadlých ramínek nebo úprava košíčků během dne. V našem článku se podíváme na to, jak správně vybrat podprsenku.

Jak vybrat podprsenku?

Jak vybrat správnou podprsenku

Podíváme se na rozdílné typy podprsenek, které mají různá použití a jsou vhodná pro různé typy poprsí. Vysvětlíme vám, jak si správně změřit velikost svého poprsí a projdeme si kritéria pro výběr správné podprsenky. Pojďme na to!

Typy podprsenek

Pojďme si nejprve představit typy podprsenek, které na trhu naleznete. Nejznámějšími podprsenkami jsou braletka, push-upka, bardotka, vyztužená podprsenka a sportovní podprsenka, přičemž každý typ má své vhodné použití a typ poprsí, na které jsou vhodné. Začneme hladkou podprsenkou, která je vhodná pro všechny typy poprsí. Hladká podprsenka má neutrální vzhled bez krajek a zdobení a díky svému designu je vhodná pod trička.

Jestliže hledáte podprsenku pro středně velká až velká prsa, tak doporučujeme polovyztuženou podprsenku, která má mírný push-up efekt. Nejčastěji ji naleznete v kombinaci bavlny s krajkami a díky svým vlastnostem nabízí větší výstřih. Vyztužená podprsenka je vhodná hlavně pod přiléhavé oblečení v podobě šatů či elastických triček. Bardotka neboli balkonetka je typem podprsenky, která je vhodná pro menší až středně velká prsa. Nabízí lehký push-up efekt a díky svému výstřihu v nich vypadají prsa přirozeně. Pro malá prsa pak naleznete push-up podprsenky neboli pushupky. Díky svým vlastnostem zvýrazní, zvětší a zpevní tvar prsou.

Polovyztužená podprsenka Blancheporte

Vlastní kategorii jsou sportovní podprsenky, které mají hlavně funkční vlastnosti. Musí být prodyšné, dobře odvádět pot a nabízet uvnitř podprsenky příjemné klima. Dále pak nesmí při pohybu tlačit, aby časem nevznikaly na kůži odřeniny a otlačeniny. Nabízí se v různých variantách, ale většinou ji najdete se širšími ramínky pro co nejlepší oporu.

Správná velikost podprsenky

Pro správnou velikost podprsenky je potřeba si umět změřit velikost svého poprsí. K tomu budete potřebovat nevyztuženou podprsenku a krejčovský metr. Vydechněte a změřte obvod svého hrudníku pod prsy, přičemž metr nesmí být moc upnutý ani volný. Následně se lehce nadechněte a změřte obvod hrudníku v nejširším bodě, což je v oblasti bradavek. Opět dbejte na to, aby metr nesklouzával, nebyl volně nebo moc upnutě přiložený. Obě naměřené hodnoty pak porovnejte s tabulkou velikostí od výrobce podprsenek. Myslete na to, že jako u oblečení či bot se velikostí různí i u výrobců podprsenek. Široký výběr velikostí podprsenek naleznete na módním srovnávači modise.cz, ve kterém naleznete sportovní i designové modely podprsenek. 

Kritéria výběru

Pojďme si nyní projít hlavní kritéria výběru nové podprsenky. Začneme u jejího obvodu. Obvod podprsenky, respektive spodní lem, by měl držet prsa po celou dobu na správném místě. V případě, že zvednete ruce by neměl klouzat po prsech nahoru, avšak také by neměl být moc upnutý, aby se v podprsence dobře dýchalo a nevznikaly po ní otlačeniny.

Zkontrolovat si obvod podprsenky můžete tak, že lem na zadní části odtáhnete od těla, přičemž by mezera mezi zády a lemem podprsenky neměla být větší než tři prsty. Na přední části podprsenky, kde je kostice podprsenky by se měl vlézt jen jeden prst. Jestliže máte po ramínkách na ramenou otlačeniny, tak máte špatnou podprsenku. Ramínka by totiž nikdy neměly podprsenku, respektive váhu prsou nést. To má dělat sama podprsenka. Ramínka podprsenky mají být optimálně přitažená, aby nesklouzávala a ani se nezařezávala. Čím větší košíčky, tím platí že širší ramínka.

Když už jsme nakousli košíčky, špatně zvolená podprsenka je často ve špatně zvoleném košíčku. Často se setkáváme s tím, že ženám prsa doslova z košíčků vypadávají nebo naopak od podprsenky odstávají. V obou případech je to špatně! Při výběru je potřeba myslet, že s velikost košíčků se mění úměrně velikosti obvodu podprsenky.

Závěr

A jsme na konci našeho článku. Při výběru podprsenky je tak nutné hlavně vědět a umět si změřit, jak velké máte poprsí. Pokud si ho totiž nedokážete správně změřit, tak budete vždycky volit nevhodnou velikost podprsenky. Věříme však, že díky našemu článku již přesně víte jak na to!