Logo Logo
Jak fungují menstruační kalhotky
  • 24.01.2022
  • menstruační kalhotky, menstruační spodní prádlo,

Pod pojmem menstruační spodní prádlo, periodické kalhoty či menstruační kalhotky se skrývá jeden a ten samý produkt, který je stále oblíbenější alternativou k dámským vložkám nebo tampónům. V čem však tkví jejich oblíbenost, jaké jsou jejich vlastnosti výhody a nevýhody oproti známějším a používanějším možnostem? Na to jsme se podívali v našem článku!

Jak vybrat menstruační kalhotky

Jak fungují menstruační kalhotky

Nejprve se podíváme na to, co vlastně jsou menstruační kalhotky a jaké se k jejich výrobě používají materiály. Projdeme si také výhody menstruačních kalhotek oproti jiným menstruačním výrobkům a zda představují nějaké hygienické a zdravotní riziko. Nezapomněli jsme ani na různé střihy, které mezi menstruačními kalhotkami naleznete. To a mnohem víc se dozvíte v následujících kapitolách!

Co jsou menstruační kalhotky

Menstruační spodní prádlo, známé také jako menstruační kalhotky, jsou druh spodního prádla, které je určeno k nošení během menstruace. Mají řadu funkcí, díky kterým jsou užitečné pro použití během periody, včetně nepropustnosti a savosti. Některé menstruační spodní prádlo má také speciální prvky, jako jsou vestavěné vycpávky nebo vložky. Menstruační kalhotky jsou obvykle vyrobeny z bavlny, konopné tkaniny nebo podobně šetrných materiálů, které absorbují menstruační tekutinu účinněji než jiné látky, jako je hedvábí a polyester. To znamená, že menstruační spodní prádlo lze nosit až 12 hodin bez obav ze skvrn nebo zápachu.

A konečně, menstruační kalhotky jsou pod oblečením diskrétní a snadno se perou, protože je lze prát v pračce a sušit v sušičce při nízké teplotě. Když si je sundáte, můžete je dát přímo do koše na prádlo se zbytkem oblečení. Mezi běžné dobové střihy kalhotek patří šortky, brazilky, tanga a kalhotky s vysokým pasem. Ať už se vám zalíbí kterýkoliv styl menstruačních kalhotek, tak vám doporučujeme navštívit náš módní srovnávač modise.cz, ve kterém naleznete širokou nabídku všech druhů kalhotek.

Výhody menstruačních kalhotek

  • jsou pod oblečením decentní
  • absorbují menstruační tekutinu účinněji než jiné látky, jako je hedvábí a polyester
  • mají zabudovanou vložku
  • lze je nosit až 12 hodin
  • lze je prát v pračce a sušit v sušičce

Rizika nošení menstruačních kalhotek

Samy o sobě jsou menstruačních kalhotky bez vedlejších rizik a efektů. Je možné, že po delším či nesprávném nošení mohou vzniknout otlačeniny či podráždění pokožky jako u jakéhokoliv typu oblečení.

Hygienická rizika

  • menstruační kalhotky by se měly měnit každých 4 až 8 hodin nebo podle potřeby, aby se zabránilo riziku podráždění. Lze je však nosit až 12 hodin.
  • menstruační spodní prádlo by se nemělo nosit při činnosti, při které se hodně potíte – jako například sport.
  • menstruační kalhotky nejsou 100 % nepropustné, protože jsou vyrobeny z přírodních tkanin. Menstruační kalhotky však stále absorbují překvapivé množství menstruační tekutiny a snižují riziko vzniku skvrn

Blancheporte Menstruační kalhotky z bio bavlny

Vlastnosti menstruačních kalhotek

  • Nepropustnost – Menstruační kalhotky jsou často navrženy tak, aby byly nepropustné, takže žádná menstruační krev neprosakuje látkou. To znamená, že jsou účinné při prevenci nehod, kdy by se jinak mohla menstruační krev dostat na oblečení nebo spodní prádlo.
  • Absorpce – Menstruační kalhotky jsou navrženy tak, aby byly savé, což znamená, že je méně pravděpodobné, že z nich bude unikat menstruační krev, která by znečistila spodní prádlo nebo oblečení. Menstruační kalhotky se často dodávají se zabudovanou vložkou, která ještě více zabrání protečení a skvrnám.
  • Jedna velikost padne všem – Menstruační spodní prádlo má tendenci být univerzální, protože menstruační prádlo je navrženo tak, aby se roztahovalo. Takové kalhotky nebudou většině lidí příliš velké ani příliš malé, takže budou během periody pohodlné k nošení.
  • Vestavěné vycpávky – Některé menstruační kalhotky mají zabudované vycpávky, které tam jsou již při prvním použití menstruačního prádla. Menstruační spodní prádlo s vestavěnými vložkami je tak pohodlné.
  • Pohodlné – Jak jsme již zmínili. Menstruační kalhotky jsou navrženy jako pohodlné spodní prádlo pro použití během periody. Menstruační prádlo mívá v oblasti rozkroku tenké bavlněné vycpávky, které se snadno roztáhnout pro co největší pohodlnost.
  • Barevné menstruační kalhotky – Některé menstruační kalhotky jsou dodávány v tmavém barevném provedení, díky čemu jej jednoduše odlišíte od běžného spodního prádla. Nejčastějšími barvami jsou tak černá či tmavě červená, oblíbené jsou však i růžové menstruační kalhotky.  

Je důležité si uvědomit, že menstruační kalhotky jsou stále jen kalhotky, takže je v pořádku, když někomu jejich nošení nevyhovuje. Výrobci se však snaží vyrábět velké množství střihů a stylů menstruačních kalhotek, které si nyní projdeme.

Střihy a styly

Menstruační spodní prádlo má různé tvary, velikosti a styly. Mohou to být celopotahové nebo menstruační kalhotky ve stylu Brief. Nechybí ani různé střihy, včetně menstruačních kalhotek s vysokým a nízkým pasem. Seženete i menstruační spodní prádlo v řadě velikostí od XS až po XL. A na výběr jsou různé styly menstruačního spodního prádla, včetně tang, šortek a brazilek.

Jednou z nejlepších věcí na menstruačním spodním prádle je to, že nabízí spoustu krytí. To je důležité, protože to znamená, že se nemusíte bát, že by se na vašem oblečení objevily nějaké netěsnosti nebo skvrny. Menstruační kalhotky mají také často nepropustné vložky a absorpční klíny, které pomáhají snižovat nehody spojené s menstruacemi. Menstruační prádlo se také velmi snadno čistí. Místo toho, abyste jej vyhazovaly je lze během či po menstruaci snadno vyprat. Také se s nimi mnohem snáze manipuluje než s tampony a vložkami, protože se nemusíte starat o žádný provázek. Menstruační prádlo si jednoduše vyměníte, když potřebujete, a nemusíte se starat o žádné skvrny či odstranění menstruačních pomůcek. Kalhotky prostě dáte do koše s ostatním prádlem.

Menstruační kalhotky jsou navíc super pohodlné. Dodávají se v různých stylech, včetně bavlněných menstruačních kalhotek, které jsou během menstruace jemné k pokožce. Jako každý styl nabízejí plné krytí, které je dostatečně savé pro většinu silných toků. Najdete zde také menstruační spodní prádlo vyrobené z mnoha různých látek, včetně modálních menstruačních kalhotek a bambusového menstruačního spodního prádla. Zatímco oba tyto materiály jsou super savé, jsou také měkké na pokožce pro co největší pohodlí. Modální menstruační kalhotky jsou jedním z nejvíce savých dostupných spodních prádel, takže jsou skvělou volbou pro noční použití během spánku.

Bambusové menstruační kalhotky jsou vyrobeny z bambusové viskózy a nabízejí podobné výhody jako modální menstruační kalhotky. Tkaniny odvádějí vlhkost a pomáhají vás udržet v chladu během menstruace. Bývají také velmi jemné k pokožce a menstruační kalhotky z bambusu a modalových látek jsou skvělé pro každodenní nošení. Menstruační spodní prádlo má také různé střihy a styly, včetně vysokých menstruačních kalhotek, brazilek a chlapeckých šortkových menstruačních kalhotek. Úplné kalhotky nabízejí plné pokrytí zepředu dozadu, které jsou velmi savé a vhodné pro silně krvácivé dny.

Šortkové menstruační kalhotky jsou také velmi pohodlné a mají specifický tvar, který nabízí větší pokrytí tam, kde to potřebujete. To je skvělé pro ženy, které zažívají menstruační netěsnosti, protože to pomáhá předcházet skvrnám na oblečení. Menstruační tanga jsou podobná, ale mají ještě vyšší pás pro maximální ochranu.

Hygiena

Mnoho žen si klade otázku, zda jsou menstruační kalhotky hygienicky nezávadné. Odpověď je ve zkratce – ano. Menstruační kalhotky jsou vyrobeny ze savých materiálů, které dokážou nasáknout krev a jiné tekutiny. Mají také vnější vrstvu odvádějící vlhkost, která vás udrží v suchu. To znamená, že je můžete nosit delší dobu bez starostí o hygienuS tím je však spojené správné čištění, respektive praní menstruačních kalhotek. Měli byste je prát v pračce na studený stupeň s použitím jemného pracího prostředku. Můžete je také ručně umýt studenou vodou a jemným mýdlem. Před zavěšením je důkladně opláchněte, aby uschly.

Menstruační kalhotky můžete nosit až 12 hodin v kuse, ale po uplynutí této doby byste je vždy měli vyprat. Rozhodně doporučujeme vlastnění více kusů menstruačních kalhotek, díky čemu je budete moct jednoduše střídat a prát.

Jak dlouho mohu nosit menstruační kalhotky?

Typické menstruační kalhotky mohou vydržet asi pět let. Je však důležité si uvědomit, že menstruační kalhotky nejsou určeny pro denní nošení. Měly byste je nosit pouze během své periody a po ní přejít na své běžné spodní prádlo.

Blancheporte Menstruační kalhotky midi Belle Culottée

Praní menstruačních kalhotek

Než je dáte do pračky, otočte menstruační kalhotky naruby. Tím se prodlouží jejich životnost díky ochraně vnější vrstvy. Zabrání také vyprání barev. Menstruační kalhotky byste měly prát se zbytkem oblečení při nízkých teplotách. K jejich čištění můžete použít jemný prací prostředek nebo mýdlo na praní prádla, ale vyhněte se použití bělidla, protože je může časem poškodit. Bělidlo je sice dostatečně silné na to, aby zničilo bakterie a další nečistoty, které by mohly být na menstruačních kalhotkách, ale také dokážou poškodit látku kalhotek.

Používání menstruačních kalhotek může změnit vaše menstruační návyky. Některé ženy zjišťují, že mají kratší menstruaci, zatímco jiné tvrdí, že jejich menstruace je mnohem slabší, když nosí menstruační kalhotky, protože buňky z poševního kanálu se mohou připojit k menstruačním kalhotkám.

Proč nosit menstruační spodní prádlo

Existuje mnoho důvodů, proč byste měli zvážit nošení menstruačních kalhotek. Mezi největší výhody patří:

  • jsou pohodlnější než použití vložky nebo tamponu
  • pomáhají udržet se v suchu a zabraňuje zápachu
  • jsou nepropustné a pojmou krev v hodnotě až dvou tamponů
  • snadno se používají a lze je nosit s jakýmkoliv typem oblečení
  • jsou levnější než nákup běžných menstruačních výrobků
  • snižují menstruační křeče
  • jsou ekologické, protože je můžete opakovaně použít
  • nezpůsobují vaginální suchost ani vyrážky jako tampony
  • jsou vyrobeny z přírodních, tělu příjemných vláken
  • můžete je nosit v lehkých i těžkých dnech menstruace
  • zajistí, že nikdo nepozná, že máte menstruaci
  • není třeba je měnit tak často jako tampony nebo vložky

Výhody oproti alternativám menstruačních kalhotek

Ve srovnání s používáním dámských vložek nebo tamponů je menstruační prádlo pohodlnější a pomáhá vám zůstat v suchu a zároveň zabraňuje zápachu. Na rozdíl od dámských vložek jsou menstruační kalhotky pod oblečením neviditelné a prodyšná vlákna znamenají, že menstruační prádlo lze nosit v lehkých nebo těžkých dnech menstruace, aniž by způsobovalo suchost pochvy jako dámské vložky. Největší výhodou menstruačního prádla oproti vložkám a tamponům je, že menstruační kalhotky lze mnohokrát znovu použít. Naproti tomu dámské vložky by měly být použity pouze jednou, zatímco tampony je třeba měnit každých 4-6 hodin.

Závěr

A jsme na konci našeho článku. Jak jde vidět nabízí menstruační kalhoty oproti jiným výrobkům spoustu hygienických i praktických výhod. Přesně to jsou důvody, proč se těší čím dál větší oblibě. Věříme, že díky našemu článku si pořízení menstruačních kalhotek taktéž promyslíte!